Čína dosiahla devízové rezervy 3,95 bilióna USD

16.06.2014 Celý región

Peking 16. júna (TASR) - Čína má devízové rezervy v ekvivalente 3,95 bilióna USD (2,92 bilióna eur). Informuje o tom internetový portál Wall Street Journal Deutschland (WSJD). Cituje hospodárskeho experta úradu pre správu devízových rezerv Chuang Kuo-po, že ich investoval "pomerne dobre" a dosiahol ich uspokojivé výnosy. Expert však nijaké podrobnosti o účinnejších formách investovania neuviedol.

Uvedené rezervy mala Čína koncom marca 2014. V porovnaní so záverom decembra minulého roka vzrástli o 13 miliárd USD. Ich rast potvrdzuje, že krajina si zachováva prebytok platobnej bilancie a trvá prílev zahraničného kapitálu do krajiny.

Chuang uviedol, že rezervy v súvislosti s vyrovnávaním platobnej bilancie budú v nasledujúcom období rásť čoraz nižším tempom.

V Číne má však zachovanie dostatočnej likvidity v správe devízových rezerv prednosť pred všetkým ostatným. Krajina chce udržovať svoje devízové rezervy "na rozumnej úrovni". Ani to, čo chápe pod rozumnou úrovňou, expert nešpecifikoval.

Čínska centrálna banka začala v minulom roku intervenovať proti jüanu, aby zastavila rast jeho hodnoty. Kým v predchádzajúcich rokoch sa hodnota jüanu takmer stále zvyšovala, po intervencii začala na devízovom trhu kolísať oboma smermi. Banka však bude prísnejšie kontrolovať cezhraničný pohyb kapitálu. Tým chce zabrániť výkyvom kurzu svojej meny. Súčasne chce zlepšovať mechanizmus výmenného kurzu jüanu a účinnejšie ho napájať na trhový mechanizmus.
 

Vyberte región